Hoe toon je als meest gerespecteerde informatiebron je autoriteit aan?

Tijdens het lunchprogramma van omroep ON (Ongehoord Nederland) wordt de uitslag gepresenteerd van een peiling onder de leden.

Jeroen van Rossum

3/14/20231 min read

Hoe toon je als meest gerespecteerde informatiebron je autoriteit aan?

Tijdens het lunchprogramma van omroep ON (Ongehoord Nederland) wordt de uitslag gepresenteerd van een peiling onder de leden. Er werd door 728 kiezers aangegeven (in beeld staat 727), wat ze op 15 maart 2022 gaan stemmen. De opmerkelijke uitslag: 54% van de kiezers stemt FvD, 25% PVV. Geen enkele andere partij haalt de 10%. Vaste gast van het programma Thierry Baudet reageert enthousiast door glunderend te bevestigen "Waanzinnige uitslag". De presentatrice haast zich nog om te zeggen dat het natuurlijk geen representatieve steekproef is.

Ik moest even terugspoelen om te herkennen onder welke groep de peiling is gedaan. Leden van Provinciale Staten? Nauwelijks voorstelbaar, want dat zijn er meer. Leden van FvD? Neen, het lijkt er op dat er een soort overlap is tussen die partij en de nog zo jonge omroep ON die luidkeels schreeuwt dat het niet eerlijk is dat zij niet serieus genomen wordt.

Baudet geeft nog wel enkele zinvolle tips aan de mensen die hem supporten: "ga ook daadwerkelijk stemmen, dus met je stempas en je identiteitsbewijs, naar het stemlokaal toe gaan. En één vakje rood maken; niet meer, want dan is je stem niet meer geldig". Hopelijk heeft hij het zo duidelijk uitgelegd dat zijn publiek het begrijpt.

Voor de volledigheid: het staat iedereen die er anders over denkt vrij om ook te gaan stemmen. De keuze is reuze, in Utrecht kun je kiezen uit 19 partijen, inclusief de kieslijst waarmee een eenzame meneer Baram uit Amersfoort er tegen protesteert dat de wereld is veranderd sinds zijn grootouders opgroeiden.