De energienota

Vandaag mocht ik de jaarlijkse afrekening van het energiebedrijf ontvangen. Spanning en sensatie, die energienota reken ik ieder jaar weer helemaal na.

Jeroen van Rossum

3/8/20232 min read

De energienota

Vandaag mocht ik de jaarlijkse afrekening van het energiebedrijf ontvangen. Spanning en sensatie, die energienota reken ik ieder jaar weer helemaal na.

Gas heb ik niet verbruikt, omdat de gemeente mij verplicht heeft warmte af te nemen van de lokale monopolist (en bij iedere monopolist betaal je de hoofdprijs - zelfs al is de service naatje). Voor elektriciteit mocht ik wel zelf een leverancier uitzoeken, waardoor ik altijd blij ben geweest met service en prijs per kWh (mijn verbruik). Blij is momenteel natuurlijk een rekbaar begrip; tarieven per kWh beginnen zo te stijgen dat je zonnepanelen al bijna binnen vijf jaar kunt terugverdienen.

Opvallend is de stijging van het tarief van Stedin, de eigenaar van de kabels waarmee elektriciteit wordt vervoerd. Voor de goede orde: Stedin is een overheidsbedrijf, de aandelen zijn in handen van 44 Nederlandse gemeenten. Aanvankelijk betaalde je voor de diensten van Stedin een bedrag per kWh, maar omdat we minder elektriciteit gingen verbruiken werd de bijdrage voor Stedin veranderd in een vast bedrag per jaar. Inclusief BTW was dat nog 230 euro in 2014 en 238 euro in 2021. In 2022 werd er wat gerommeld met BTW, wat een lichte stijging van het tarief maskeerde. Per 1 januari 2023 werd het tarief echter met 40% verhoogd tot 355 euro per jaar!

O, en had ik al gezegd dat dit kosten zijn die worden bepaald door een overheidsbedrijf? Deze week kreeg ik een verkiezingsfoldertje van een politieke partij die de volledige energielevering in handen van overheidsbedrijven wil geven. De dik (door de overheid) betaalde voorlieden van die partij lijken mij slim genoeg om precies te weten hoe het zit, dus ik verbaas mij er iedere keer weer over dat ze er toch in slagen om hun volgelingen op de mouw te spelden dat het goedkoper is om de energielevering volledig in overheidshanden te geven.

Een ander opvallend item op de jaarafrekening van het energiebedrijf is de energiebelasting. In 2021 betaalde ik nog gemiddeld 6 cent per kWh voor de elektriciteit, naast 15 cent per kWh voor de energiebelasting. In 2023 kost de energiebelasting nog steeds 15 cent per kWh. Tegenover die energiebelasting staat een vermindering per jaar, 600 euro in 2023, wat bij een verbruik van 3.900 kWh per jaar met elkaar in evenwicht is. Afgezien van een schommeling in 2022 steeg het evenwichtsverbruik in het afgelopen decennium jaarlijks een beetje.

De schommeling van kosten voor energiebelasting in 2022 werd veroorzaakt door inkomensmaatregelen van de overheid, vanwege economische crises. Tijdelijk betaalde je gemiddeld 8 cent per kWh voor energiebelasting, ongeveer een halvering dus, met een tijdelijke verhoging van de vermindering energiebelasting tot € 784 per jaar (wat bij een verbruik van 10.000 kWh met elkaar in evenwicht was).

Wil de politiek invloed uitoefenen op de energiekosten voor sloebers als jij en ik, dan kan dat dus heel erg goed door te schuiven met belastingtarieven.